Tuesday, April 19, 2011

Suomalainen kokeellinen runous - opetusruno

Kokeellinen, kokeellinen runous,
vaikkakin tunnen sitä verrattain huonosti, on marginaalista, taitavasti kirjoitettua kliinistä paskaa. Se sai sai pitkään odottaa rantautumistaan Suomeen, mutta Suomessa kirjoitetaan jälleen paljonkin kokeellista runoutta, visuaalista ilottelua, joka liukuu sujuvasti runouden kenttää päästä päähän. Runous itsessään on hyvin musiikillista, mutta kokeellinen runous tuntuisi kelluvan eräänlaisessa välitilassa. Kokeellisen runouden vahvuutena on yleensä hauskuus.Lehdon merkitystä 2000-luvulla tapahtuneen kokeellisen runouden nousun taustahahmona on vaikea yliarvioida. Texas, sakset on ohittamaton näyttö kokeellisen runouden elinvoimasta. Kokeellinen runous kokeilee runoissa uusia ilmaisumuotoja. Toisin sanoen: jos “kokeellista” runoutta pitää yhtenään formalisoida, niin voisihan sen saman tehdä muullekin runoudelle, nostaa esiin kokeellisen runouden runollista puolta.

Välillä tuntuu, että kokeellinen runous on ollut synonyymi myös nykyrunoudelle ja avantgardelle. Mutta kuinka kokeellista uusi runous itseasiassa on ollut? Entäpä videorunot tai visual poetry, ääniruno mukaan lukien ?

Uusi kokeellinen runo - juuri näillä muilla areenoilla. - ... Näyttääkö, kokeellinen runous – esimerkiksi juuri kollaasitekniikalla tehty, piirteitä ja käsitteistöä on .. Kuitenkin näyttäisi, että nyt pinnalla oleva kokeellinen runous... - vaivaa erilaisten tekniikoiden parissa askartelevaa kokeellista runoutta: teosta (joitakin merkittäviä kokeiluja unohtamatta), olisi helppo luonnehtia kokeelliseksi.

Olen kyllä täysin tietoinen siitä, että ntamo on julkaissut ja julkaisee menestyksekkäästi muutakin kuin avantgarden lippua kantavaa kokeellista runoutta. Kokeellisen runouden alueella näyttää vallitsevan yhteisöllisyys, jonka sisällä kollegiaalinen tunnistus, arvostus ja keskustelu on on mahdollista. Silti huomaan pitäväni enemmän esimerkiksi kokeellisesta elokuvasta ja musiikista kuin kokeellisesta runoudesta, koska mua oksettaa tää muka-yhteinen-vene, ns. 'kokeellisen runoudenkin' kentälle pesiytynyt keskinäisen kehumisen kerho.

Avainsanat: alkusoinnut, kokeellinen runous, nykyaikainen, para, psykedelia, runous, sanataide, avantgarde, digirunous, kokeellinen runous, poetiikka, Cosa Nostra, Taiteiden tutkimus, saksankielinen runous, Itävallan modernismi, kokeellinen runous, kehollinen muisti, Hölderlin, intertekstuaalisuus, Derrida, paradoksi, apofaattinen kirjoittaminen, Paul Celan, Jukka-Pekka Kervinen, Teemu Manninen, Henriikka Tavi, Kristian Blomberg, Eino Santanen, Mikael Brygger, Leevi Lehto, Hannu Helin, Tytti Heikkinen, Aki Salmela, Hyvärinen Lassi, Tuomas Timonen, kokeellisen runouden keidas, runomarkkinat. Find, shop and buy

products on kokeellinen runous at Lulu.com, where anyone can publish and sell products on kokeellinen runous.

Friday, April 01, 2011


Verkkosivu osoitteessahttp://www.poets.org/poems/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/page.php/prmID/220 aiheutti liian monta uudelleenohjausta