Saturday, November 06, 2010

runous & kommunikaatio

http://www.kiiltomato.net/?cat=editorial

7 comments:

yks Kake said...

Tämä oli hyvä ja selkeä kirjaus, H. Ihmetyttää, että noinkin kokenut kirjaimelija kuin Jarkko T päästää Maunokoivostolaisen lapsuksen kynästään. En voi uskoa, että Jarkko itsekään tuohon kieli/kommunikaatio/taidekäsitykseen tosissaan uskoo.

Pieni sivuhuomio vain teorian ja runon suhteesta ja lainaamastasi pätkästä. Kirjoitat (ja lainaat) näin:

"Jukka Virtanen kehui runoraadissa kirjoittamistani teoreettiseksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että kirjoittamisen ”teoreettisuuteen” pätee vähän sama kuin mitä Tuomas Nevanlinna on sanonut taiteellista tutkimusta tekevistä: ”Taiteilija ei tutki omia teoksiaan vaan omilla teoksillaan" (Mustekala 5/08). Runolliset tuotokset eivät ole jonkin teorian sovellusta, ne ovat itsessään runollista ajattelua."

Tuossahan menee sekaisin kaksi eri teorian ja runon (tai taideteoksen suhdetta). Nevanlinna ei puhu teorian sovaltamisesta vaan tutkimuksen kohteesta. Siis siitä, että runo ei ole tutkimuksen kohde (mikä on eri asia kuin teorian sovellus) vaan siitä, että teoksella tutkitaan (se on ainakin jossain löysässä mielessä metodi).

Sama runosanoilla (ja heitetään tekijä metodisesti sivuun): runo ei tutki itseään vaan jotain muuta. Runo voisi olla sovellus jostain teoriasta - teoriaan kiinnittyvä metodi.


Mutta tämä on vain mitätön sivuhuomio selkeään ja hyvään pääkkikseesi.

yks Kake said...

Muutkin näyttävät kommentoivan Tonttia ja sinua, mutta muissa blogeissa:

http://www.luutii.ma-pe.net/?p=111

http://www.luutii.ma-pe.net/?p=110

Henriikka said...

Joo, tänks! Olet oikeassa Kake, tuo Nevanlinna sitaatti oli vaam tuollainen aasinsiltatyyppinen justsku, eli vähän kömpelö.

Sen verran tuosta keskustelusta tahtoisin vielä huomauttaa, ettei tarkoituksenani tosiaan ollut hyökätä Tonttia vastaan (Tontti itse asiassa tilasi tuon pääkkärin multa ja ymmärtääkseni nimenomaan toivoi keskustelua asiasta), vaan kiinnittää huomiota yhteen kritiikissä jatkuvasti toistuvaan "olkinukkeen" ja tehdä se sen verran selkeästi / rautalangasta vääntäen ettei siihen tarvitsisi jatkuvasti törmätä.

Vessan seinä said...

”Taiteilija ei tutki omia teoksiaan vaan omilla teoksillaan" (Mustekala 5/08). Runolliset tuotokset eivät ole jonkin teorian sovellusta, ne ovat itsessään runollista ajattelua."

Jaa. Totuuksia ei taida maailmassa olla missään asiassa. Luin hiljan Eino Juhani Rautavaaran omakuva kirjan jossa hän kertoo tutkivansa jälkikäteen omia töitään hyvinkin tarkkaan ja soveltavansa mekaanisia teorioita sävellystyössä. Ehkä musa on niin eri juttu kuin sana, että siinä voi tavaraa tuotaa jonkin systeemin mukaan. Mene ja tiedä.

Henriikka said...

Niin joo, mutta toi Nevanlinnan kommenttihan liittyi ns. taiteen väitöskirjoihin, ei siis kaikkeen taiteeseen.

Vessan seinä said...

Kummallinen tarve puhua "totuuksia" riivaa meitä.

Vessan seinä said...

Kummallinen tarve puhua "totuuksia" riivaa meitä.